Obține cuvintele-cheie potrivite pentru site-ul tau

Pentru un website de succes, conținutul grozav este esențial, dar dacă scrii postări despre subiecte pe care nu le caută nimeni, nu vei obține niciodată trafic real de la motoarele de căutare. De aceea, o strategie inteligentă de optimizare pentru motoarele de căutare începe cu alegerea celor mai bune cuvinte-cheie – n-are niciun sens să fii pe prima pagină pentru un termen de căutare pe care nu-l folosește nimeni.

Sintagmele bune care conțin cuvinte-cheie au două calități esențiale:

  1. Număr semnificativ de căutări lunare (mult trafic de pe motoarele de căutare)
  2. Competiție scăzută (nu atât de multe rezultate existente ale căutării pentru termeni încât să fie dificil – sau imposibil – să se claseze sus pe baza termenului)

Mulți se chinuie să obțină trafic pentru propriul site pentru că nu și-au căutat corect cuvintele-cheie. În schimb, ei merg pur și simplu pe ghicit.

Iată un exemplu despre cum te poate induce în eroare să mergi pe ghicit.

Să luăm aceste trei sintagme care conțin cuvinte-cheie:

cooking*

cooking games**

cooking recipes***

Toți sunt termeni populari de căutare, dar cel cu volumul cel mai mare de căutări e folosit de peste șaisprezece ori mai mulți oameni în fiecare lună decât următorul cel mai popular.

Care este?

Nu știu tu ce părere ai, însă presupunerea mea ar fi „cooking”.

Dar iată care sunt cifrele reale ale celor care caută lunar pe Google fiecare termen, în momentul în care scriu:

cooking 135 000

cooking recipes 49 500

cooking games 2 240 000

De aceea e important să aloci timp căutării de cuvinte-cheie– adesea e greu să intuiești care sunt cei mai populari termeni de căutare. Să intuiești greșit înseamnă că pierzi timp și energie țintind cuvinte-cheie cu un volum mic de căutare, deci care nu-ți aduc niciodată mulți vizitatori, chiar dacă te clasezi sus pe baza lor.

Instrumentul tău secret pentru cuvinte-cheie

Există câteva instrumente de căutare a cuvintelor-cheie, dar cel mai precis și mai ușor de folosit este Google Keyword Planner (Planificatorul de cuvinte-cheie de la Google). Important: Se poate să fi văzut ghiduri depășite care recomandă un instrument diferit, numit Google AdWords Keyword Tool (Instrumentul pentru cuvinte-cheie al AdWords). Keyword Planner (Planificatorul de cuvinte-cheie) înlocuiește AdWords Tool, care nu mai e disponibil.

Keyword Planner este un instrument gratuit, proiectat să-i ajute pe agenții de publicitate să aleagă cuvinte-cheie când cumpără anunțuri pe AdSense, rețeaua de publicitate a Google. Poți să folosești și tu informația respectivă pentru a descoperi cele mai bune cuvinte-cheie de țintit în nișa ta.

Nu doar cuvintele-cheie pe care crezi că le folosesc oamenii, ci şi cele pe care chiar le folosesc. Găsești Keyword Planner (Planificatorul de cuvinte-cheie) la:

http://adwords.google.com/keywordplanner

(https://adwords.google.ro/KeywordPlanner)

Pentru că Google Keyword Planner e disponibil doar pentru utilizatorii înregistrați, pentru a-l folosi va trebui să creezi un cont pe AdWords. E gratuit, și poți să folosești același cont pe care poate îl ai deja pentru alte servicii Google, precum Gmail sau AdSense. Nu trebuie să și organizezi o campanie publicitară pentru a folosi planificatorul.

Pentru a afla mai multe despre crearea unui cont pe AdWords, aruncă o privire la acest link:

http://support.google.com/adwords/answer/1704354

Folosirea Keyword Planner (Planificatorul de cuvinte-cheie)

Când deschizi Keyword Planner, vezi un ecran cu o serie de alegeri. Alege opțiunea Search for a new keyword and ad group idea (Căutați cuvinte-cheie noi folosind o expresie, un site sau o categorie), apoi tastează cuvintele-cheie pe care vrei să le verifici, în căsuța numită Your product or service (Produsul sau serviciul dvs.).

Introduceți unul sau mai multe dintre următoarele:

Produsul sau serviciul dvs. cooking)

Pe pagină există multe alte opțiuni, dar trebuie să modifici una singură. Apasă pe panoul care spune Keyword Option (Opțiune pentru cuvinte-cheie).

(Opțiune pentru cuvinte-cheie

Afișați ideile care au o legătură generală

Ascundeţi cuvintele-cheie din contul meu

Ascundeţi cuvintele-cheie din planul meu

Include/Exclude)

Apoi pune pe ON (ACTIV) Only ideas closely related to my search term (Afișați doar ideile care au o legătură directă cu termenii mei de căutare).

ON (Afișați doar ideile care au o legătură directă cu termenii mei de căutare)

OFF (INACTIV) (Afișaţi idei care conţin termeni neadecvaţi pentru minori)

OFF (INACTIV) (Afișaţi cuvinte-cheie în contul meu )

OFF (INACTIV) (Afișaţi cuvinte-cheie în planul meu)

Această setare va împiedica lista de sugestii să devină prea mare și prea neclară pentru a fi folositoare.

Pentru a-ți genera lista de sugestii de cuvinte-cheie, apasă butonul Get ideas (Obține idei). Pe pagina de rezultate vei observa două tab-uri – Ad Groups și Keyword Ideas. Pentru scopurile noastre, Ad Groups nu e prea folositor, așa că apasă pe Keyword Ideas.

(Idei de grupuri de anunțuri

Idei de cuvinte-cheie

Termeni de căutare

cooking)

Îți vei vedea sintagma care conține cuvinte-cheie în partea de sus, cu un al doilea tabel dedesubt, enumerând cuvinte-cheie similare. Acest tabel e ordonat implicit alfabetic, după cuvântul-cheie, ceea ce face mai dificil să vezi ce cuvinte-cheie au cel mai mult trafic. Accesarea rubricii Avg. monthly searches (Număr mediu de căutări lunare) va reordona tabelul astfel încât să arate cuvintele-cheie după volumul de căutare, de la cel mai mare la cel mai mic.

Acum ai o listă de sintagme de căutare legate de cuvântul tău cheie, cu cele mai populare căutări la început.

Pont: În cazul în care căutarea de cuvinte-cheie nu-ți găsește destule rezultate pentru a fi folositoare – sau dacă vrei un termen diferit de căutare – apasă butonul Modify Search (Modificați căutarea) și schimbă cuvintele-cheie de sub Your product or service (Produsul sau serviciul dvs.).

Ce-ți spune tabelul de cuvinte-cheie

Odată ce știi cum să-l citești, al doilea tabel îți poate spune exact ce cuvinte-cheie vor fi cele mai profitabile într-o anumită nișă.

Pentru cercetarea cuvintelor-cheie, singurele coloane pe care trebuie să le luăm în considerare sunt Avg. monthly searches (Număr mediu de căutări lunare) și Suggested bid (Suma propusă).

Avg. monthly searches (Număr mediu de căutări lunare)

Pe această coloană este enumerat numărul mediu lunar de căutări pe Google pentru fiecare cuvânt-cheie, bazat pe precedentele douăsprezece luni de date. O cratimă (-) în loc de un număr indică „date insuficiente”, însemnând că sunt atât de puține căutări în fiecare lună, încât nu are niciun sens să te concentrezi pe acel cuvânt-cheie.

Suggested bid (Suma propusă)

Aceasta este utilă dacă folosești AdSense sau alte reclame pe site-ul tău, dacă faci marketing prin afiliere sau îți vinzi propriul produs. Cuvintele-cheie cu sume propuse ridicate indică o sintagmă unde se presupune că utilizatorul are „intenție

comercială”.

Acestea sunt sintagme folosite de către cei mai avansați în procesul de cumpărare decât utilizatorul obișnuit. În mod normal, sunt la un pas sau doi de cumpărarea unui produs, motiv pentru care agenții de publicitate vor plăti mai mult ca să ajungă la ei – e mai ușor să le vinzi ceva.

De exemplu, în momentul în care scriu, „phone” („telefon”) are Suggested Bid (Suma propusă) mult mai mică decât sintagma „cell phone plans” („planuri tarifare pentru telefon mobil”). A doua sintagmă e un cuvânt-cheie bănos (cu „intenție comercială”), pentru că e clar că utilizatorul se află la doar un pas-doi de cumpărarea unui produs specific.

Când te clasezi cu succes pentru sintagme ca acestea, vei atrage vizitatori gata să apese pe reclame, pe linkuri afiliate sau să cumpere produse. Dacă folosești AdSense, vei atrage, de asemenea, agenți de publicitate care fac acele tipuri de plăți mari pe care le vezi enumerate sub secțiunea Suggested bid (Suma propusă).

Pune-le pe toate laolaltă: Crearea unei liste cu cele mai profitabile cuvinte-cheie din nișa ta 

Pentru fiecare cuvânt-cheie potențial, trebuie să știm trei lucruri:

  1. Caută destui oameni sintagma pentru a genera un trafic valoros?
  2. Cât de ușor va fi să concurez cu paginile deja listate pentru acel cuvânt-cheie?
  3. Este un cuvânt-cheie „bănos”?

Imaginează-ți că am un blog despre artizanat și caut idei de postări despre albume cu decupaje. E un subiect popular, dar cât de popular?

Trecerea cuvântului-cheie prin Keyword Planner (Planificatorul de cuvinte-cheie) îmi dă volumul de căutare, dar am nevoie să știu și concurența de căutare – cât de multe pagini are deja Google pentru acel termen. Cu cât sunt mai puține, cu atât va fi mai ușor pentru pagina mea să apară aproape de primele rezultate Google pentru acea sintagmă.

AdWords nu include această informație, așa că va trebui să faci o căutare rapidă pe Google și să notezi numărul de rezultate listate la începutul paginii.

Iată informațiile combinate de la AdWords și rezultatele căutării pe Google pentru scrapbooking (crearea de albume cu decupaje):

scrapbooking

Avg. monthly searches (Număr mediu de căutări lunare):

165 000, Suggested bid (Suma licitată sugerată):

0,41dolari, Rezultatele Google: 44 800 000

scrapbooking ideas (idei pentru crearea de albume cu decupaje)

Avg. monthly searches: 14 800, Suggested bid: 0,88 dolari,

Rezultatele Google: 33 400 000

scrapbooking supplies (materiale pentru crearea de albume)

Avg. monthly searches: 14 800, Suggested bid: 0,61 dolari,

Rezultatele Google: 13 200 000

digital scrapbooking (creare de albume cu decupaje digitale)

Avg. monthly searches: 12 100, Suggested bid: 1,58 dolari,

Rezultatele Google: 14 200 000

scrapbooking paper (hârtie pentru creare de albume cu decupaje)

Avg. monthly searches: 4 400, Suggested bid: 0,46 dolari,

Rezultatele Google: 43 200 000

scrapbooking layouts (scheme pentru crearea de albume)

Avg. monthly searches: 4 400, Suggested bid: 0,48 dolari,

Rezultatele Google: 4 510 000

Notă: Suggested bid (Suma propusă) este un ghid pentru cât de mult trebuie să plătească agenții de publicitate de pe AdWords ca să le apară anunțurile pentru acel termen.

Clar este că scrapbooking (crearea de albume cu decupaje) e un termen bun pentru SEO. Cuvântul-cheie principal, scrapbooking, e popular (165 000 de căutări pe lună), dar numărul de rezultate ale căutării (44 800 000) nu e atât de mare.

Cu alte cuvinte, mulți caută termenul, dar nu există o competiție așa de mare din partea altor website-uri. Acesta este exact tipul de cuvânt-cheie pe care-l căutăm.

Cum se traduce volumul de căutare în vizitatori

În mare, primul rezultat de pe prima pagină pentru oricare întrebare din căutare va primi vizite lunare egale cu circa 40% din volumul de căutare enumerat în AdWords, în timp ce al zecelea rezultat de pe prima pagină va primi 2% din volum.

Iată cum se prezintă fiecare poziție de la 1 la 10:

1 – 36,4%

2 – 12,5%

3 – 9,5%

4 – 7,9%

5 – 6,1%

6 – 4,1%

7 – 3,8%

8 – 3,5%

9 – 3,0%

10 – 2,2%

Pentru termenul scrapbooking, asta se traduce în circa 66 000 de vizite pentru primele rezultate și 3 300 de vizite pe lună pentru al zecelea rezultat. E clar că până și site-urile de pe a doua pagină de rezultate pentru acest cuvânt-cheie ar trebui să aibă parte de câteva mii de accesări pe lună.

În concluzie, caută cuvinte-cheie legate de nișa ta și care au cel puțin două dintre următoarele calități:

  1. Volum mare de căutare
  2. Competiție mică
  3. Suggested bid (Sumă propusă) mare

Dacă găsești un cuvânt-cheie cu toate trei, cu siguranță ai găsit un „subiect bănos”.

Țintirea cuvintelor-cheie coadă lungă

Un cuvânt-cheie coadă lungă este o sintagmă de trei sau mai multe cuvinte-cheie legată de cuvintele tale cheie principale, dar cu mai puțin trafic asociat cu aceasta.

De ce ai vrea să țintești sintagme cu mai puțin trafic?

Majoritatea creatorilor de conținut merg pe una-două sintagme mari și evidente care conțin cuvinte-cheie și ignoră aceste sintagme mai lungi de căutare. Din fericire, mai puțină competiție înseamnă mai puține pagini în rezultate, făcând mai ușor pentru tine să te clasezi sus.

Aruncă o privire la Google Keyword Planner (Planificatorul de cuvinte-cheie de la Google), și vei vedea că multe cuvinte-cheie coadă lungă atrag o cantitate bună de trafic.

De exemplu, în momentul când scriu asta, photography (fotografie) are 450 000 de căutări lunare și peste un miliard și jumătate de rezultate ale căutării, făcându-l un cuvânt-cheie imposibil de țintit cu succes.

Totuși, sintagma coadă lungă tilt shift photography (fotografie cu efect de miniatură) are un total respectabil de 10 000 de căutări pe lună, dar doar trei milioane de pagini în rezultate. Ceea ce înseamnă că o postare bună și minuțioasă despre subiect, cu doar o mână de linkuri către aceasta, ar trebui să se claseze bine pentru acel termen.

Când îți stabilești strategia generală pentru cuvinte-cheie, nu uita cuvintele-cheie coadă lungă. Pentru multe website-uri consacrate (inclusiv site-urile pe care le administrez eu), numărul combinat de vizite în urma cuvintelor-cheie coadă lungă e mai mare decât acela generat de cuvinte-cheie principale.

Asta nu e surprinzător, căci cuvintele-cheie coadă lungă reprezintă 70% din toate interogările din motoarele de căutare. Dar există un alt beneficiu al creării de conținut având în minte cuvintele coadă lungă – acele interogări tind să fie folosite de către oameni pe cale să cumpere. Cineva care caută telefoane doar se uită, în timp ce cineva care caută Apple iPhone cel mai bun preț, probabil a scos deja cardul de credit.

Asta înseamnă că dacă vinzi produse sau faci marketing afiliat ar trebui, cu siguranță, să țintești cuvinte-cheie coadă lungă. Dacă generezi venituri cu AdSense, vei descoperi adesea că există o mai mare probabilitate ca vizitatorii care îți găsesc site-ul în urma căutărilor coadă lungă să apese pe reclame pe măsură ce continuă să caute cea mai bună ofertă.

Chiar dacă nu îți valorifici site-ul în bani, coada lungă poate furniza site-ului tău mulți cititori țintiți, motivați – genul care îți distribuie linkurile și se înscriu pentru actualizările tale pe email.